The Victoria Peak

Hong Kong, een stad waar ruim 791.500 mensen wonen op een oppervlakte van 1104 km2, ofwel ruim 6.500 inwoners per km2. Een stad die enorm hoge torenflats kent om iedereen te kunnen huisvesten, maar waar gelukkig ook nog ruimte is voor wat groen. Ik vroeg me altijd af waarom zoveel Aziatische mensen hun voeten nooit optillen wanneer ze lopen, maar als ik door die stad loop snap ik het. Er is nou eenmaal geen ruimte om echte stappen te maken en vaak zit er niets anders op dan je met ministapjes al sloffend in de mensenstroom mee te laten bewegen.

HDX 2018 01 20 Hongkong ThePeak S MG 1677 Pano © Bart Hendrix

Als hoogsensitief persoon zijn drukke steden best een uitdaging. Wanneer ik vanuit mijn hotelkamer op de 23e verdieping naar beneden kijk zakt de moed mij soms in de schoenen/sloffen. Toch wil ik er op uit, plaats me denkbeeldig in een cocoon, zet mijn gedachten op nul, neem de lift naar beneden en laat me meevoeren in de mensenstroom naar het dichtstbijzijnde metrostation.

Om me heen gebeurt van alles. Een kakofonie aan opgedrongen en ongewenst geluid dringt zich op via megaphones en tromgeroffel en het overgrote deel van de mens schuifelt door de straat met hun blik enkel op hun telefoon gericht. Op zulke momenten zou ik wensen dat ik een vogel was, zodat ik het allemaal van bovenaf kon gadeslaan en niet hoefde deel te nemen aan dit chaotische circus.

Onderweg bedenk ik me. Eerder deze maand had ik ook het plan gevat naar The Victoria Peak te gaan en heb toen vijf kwartier in de rij gestaan voor een kaartje, om met de ‘toeristische’ Peaktram naar boven te komen. Voor mensen die Hong Kong hebben bezocht is The Victoria Peak bekend, voor hen die nooit in Hong Kong zijn geweest en misschien wel plannen hebben, is het bezoeken ervan een must. The Peak ligt op zo’n 550 meter hoog en boven op de berg biedt de Peak Tower vanaf een platform een bijna 360 gaden uitzicht over de stad. Ik bedacht me dus en koos ervoor nu even lange rijen voor The Peak Tram te vermijden en mezelf te verwennen door me met een taxi direct naar boven te laten vervoeren. Dat ik voor de terugreis alsnog geduldig moet wachten in een rij van drie kwartier voor zowel taxi, bus of tram om naar beneden te komen moet ik voor lief nemen. Je moet er wat voor over hebben wil je de stad van boven af fotograferen.

Deze keer kocht ik geen kaartje voor het platform/terrace. Het is daar verboden vanaf statief te fotograferen en aan een statief ontkom je nu eenmaal niet bij het maken van nachtopnamen. Veel beter nog kun je een van de uitgezette wandelroutes nemen. Er worden er een viertal aangeboden die je in maximaal een uur tijd rondleiden om de bergtop. Zeker de moeite waard. Het is er groen en geeft je stunning views over de stad, soms tussen de bomen door.

Wil je een zonsondergang fotograferen neem dan de Harlech Road, maar kom je voor het maken van nachtopnamen dan is het beter de andere kant op te gaan en de Hong Kong Trail (Lugard Road) te volgen. Na een kwartiertje lopen al heb je een waanzinnig uitzicht over de stad en de haven. Deze spot is ook geweldig voor opnamen bij zonsopkomst, dus ik ‘moet’ nog een keertje terug ;-). Zorg dat je ruim op tijd bent om een goede plek in te nemen en je statief op te zetten, want je bent nu eenmaal niet de enige die foto’s wilt maken.

MG 1747 Pano © Bart Hendrix

Zowel de dagfoto als nachtfoto bestaan beiden uit drie staande opnamen die ik later op de computer heb samengevoegd tot een panorama. Belangrijk hierbij is dat je een stabiel statief hebt en dat je wanneer je de camera telkens een stukje naar rechts draait voor de volgende opname je deze ongeveer 30% het vorige beeld laat overlappen. Zo kan Lightroom of Photoshop er gemakkelijk een panorama van creëren. Kies voor een vast diafragma om een gelijke scherptediepte te genereren en stel iedere opname opnieuw met de hand scherp. Het gemakkelijkst gaat dat via liveview, waar je kunt inzoomen en op een geschikt gedeelte van het beeld (iets met contrast) kunt scherpstellen. Meer tips over het maken van avondopnamen zal ik binnenkort belichten in een aparte blog.

Bart Hendrix Fotografie

Almere, Nederland
KvK 87172100 btw-id NL004368839B54

Sitemap

© copyright 2017-2024 Bart Hendrix
Realisatie: Blauwe Nacht
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram