Taking too long? Close loading screen.

Jamila Lodge – Welgevonden S.A.

Het gebeurt niet vaak, misschien zo’n een à twee keer per jaar…reservedienst. Voor een blok van twee weken word je op de reservebank geplaatst en is het afwachten voor welke vlucht je je op Schiphol mag melden. Het brengt meestal de nodige onzekerheid en spanning met zich mee, zo kan het zomaar zijn dat je je binnen een uur op de luchthaven moet melden en ben je onzeker over hoe lang je van huis zult zijn. Twee stapeltjes kleding liggen klaar  om op het laatste moment de koffer te vullen. Truien, vesten en een winterjas voor het geval het een koude bestemming gaat worden en aan de andere kant  wat t-shirtjes, korte broeken en een zwembroek mocht het een vlucht richting warmere oorden gaan worden. Meestal word je de eerste dag al uit je “lijden” verlost en weet je waar je aan toe bent. Voor mij was dag drie bijna verstreken toen ik gebeld werd. Ik mocht me de volgende ochtend melden voor een Johannesburg, wat een heerlijke verrassing.

Het verblijf aldaar zou ook nog eens een dag langer zijn dan de gebruikelijke omloop die we kennen, dus rook ik een mogelijkheid tot een eventuele safari. Op Schiphol aangekomen bleken veel van mijn collega’s al plannen te hebben gesmeed en gelukkig kon ik me bij enkelen van hen voegen om het idee waar te maken. Mijn laatste safari was begin deze eeuw bij Entabeni Game Reserve.

Dit keer was de keus gevallen op 5* Jamila Lodge, één van een aantal private Game Reserves dat het 37.000 ha grote gebied “Welgevonden” rijk is. Om 9 uur in de ochtend werden wij met zijn vijven opgehaald van ons crewhotel in Johannesburg om na ongeveer drie en een half uur bij Jamila Lodge aan te komen. Daar troffen we een warme ontvangst met een hot towel en welkomstdrankje en werden we naar onze lodges begeleid.

Dit vijf sterren Game Reserve telt  een vijftal lodges, waarvan een familyhouse. Alle lodges zijn luxe ingericht. Naast een goed bed zijn alle lodges voorzien van een badkamer met ligbad, een buitendouche, toilet en keukentje met koelkast. Om het af te maken  vind je op de veranda twee relaxte stoelen en een jacuzzi. Wifi in en om de lodges. Het personeel is professioneel en vriendelijk, iedereen heeft zichtbaar plezier in wat ze doen.

Een ieder die wel eens een safari gedaan heeft begrijpt me als ik zeg dat iedereen dit ooit in zijn leven eens gedaan moet hebben. Het is zo iets bijzonders dat het niet in woorden uit te drukken is. De schoonheid van het  landschap, de geuren, het wild, de gehele sfeer is zo uniek, geen enkele drive is dan ook hetzelfde. Na even acclimatiseren en genieten van alle luxe die de lodge te bieden heeft, werd ons een lunch aangeboden. Tegen een uur of vier begon onze eerste drive. Solomon, onze ranger wist met veel enthousiasme zijn uitgebreide kennis over het gebied en de dieren aan ons over te brengen. Aan zebra’s en giraffen geen gebrek. Moeilijker werd het om de leeuwen en de cheetah te vinden.

Het gebied is zeer bebost, waardoor veel dieren zich moeilijk lieten zien en fotograferen. Dat laatste was best een uitdaging. Ik ben beperkt in wat ik als bagage mee neem aan boord van het vliegtuig, dus besloot ik thuis voor vertrek mijn groothoeklenzen uit de tas te halen en te verruilen door een 150-600mm lens. Achteraf niet de beste keuze. De dieren bevonden zich vaak zo dicht bij onze Landcruiser dat het me moeite kostte ze er helemaal op te krijgen. Daarbij is de lens erg zwaar en zonder monopod eigenlijk onhandelbaar, zeker als je handmatig zou willen scherpstellen. Het is lastig focussen op een dier dat zich achter takken en struiken schuil houdt. Lessen voor een volgende keer denk ik dan maar. Ik heb dan ook regelmatig mijn iPhone uit mijn tas getrokken om alsnog een foto te maken.

Van de Big 5 hebben we er dit keer drie gezien; de leeuw, de neushoorn en de olifant. De luipaard en de buffel hebben we nog eens tegoed. Verder veel baboons, zebra’s, giraffen, gnoes, kudus en impalas. En de nijlpaarden die zich overdag voornamelijk in het water begeven om zich te beschermen tegen de hete zon. De voetafdrukken en de verse poep die als een spoor op het pad werd achtergelaten, verklapten ons dat  de olifanten op niet al te grote afstand van ons te vinden zouden zijn. Hun geur werd steeds sterker tot we ineens oog in oog stonden met een kleintje dat samen met zijn moeder onverstoord van de struiken stond te eten. We sloten de eerste drive af met een zonsondergang op een idyllisch plekje onder het genot van een drankje en een hapje.

Terug bij de Lodge wachtte men ons weer op met een towel en een glaasje Amarula. De jacuzzi op de veranda van mijn lodge was verschoond en warm, de kamer keurig netjes. Anderhalf uur na terugkomst ongeveer werd het 3-gangen diner geserveerd bij het kampvuur. Wij hadden die dag en avond het reserve voor onszelf. Na het heerlijke eten was er nog even tijd om met een lekker glas wijn te chillen onder de sterrenhemel in de jacuzzi op de veranda, om niet veel later moe en voldaan ter bedde te gaan. Om zes uur de volgende ochtend stond de volgende drive gepland.

Ik hou van de vroege ochtend wanneer je de stilte nog kunt horen. Hoe magisch is het om de zon langzaam boven de horizon te zien verschijnen. Het is vochtig en er heerst een fris maar aardse ochtendgeur. Langzaam komt alles tot leven. Ook deze gamedrive hebben we weer veel dieren mogen zien, het is genieten. Halverwege even een stop voor koffie terwijl Salomon een lekke band verwisselt. Na ongeveer vier uur rijden door het prachtige gebied werd het tijd om terug te gaan. Er wachtte ons een uitgebreid ontbijt waar we ruim de tijd voor namen. Eind van de ochtend reed Salomon ons terug naar de gate, waar onze chauffeur  klaar stond om ons terug te rijden naar Johannesburg.

https://jamilalodge.co.za 

8 gedachten over “Jamila Lodge – Welgevonden S.A.”

  1. Whauwww Bart. Wat prachtig!!! De foto’s het verhaal alles! Ben blij dat ik het exact zo samen met jou beleefd heb. Jou verhaal en foto’s maken alles weer tast en dierbaar. Dank je wel!!!!!

  2. Wow wow wow…wat een prachtige foto’s en wat goed verwoordt. Wat heerlijk dat ik dit samen met jou heb mogen beleven. Bedankt Bart.

  3. Tjonge wát een prachtige belevenis Bart! En door de fantastische foto’s en uitgebreid begeleidende tekst, heb je ons allemaal even meegenomen op dit snoepreisje….Zeer bedankt hiervoor, ik ben al een beetje minder jaloers nu, omdat ik op deze manier tóch mee kan genieten! ??

  4. Wow! Lijkt mij super chill ook eens te doen. Ben daar wel aan toe. Die stilte in de morgen in dat overweldigende landschap… Mooie lodge ook! Uiteraard weer prima foto’s en goed verhaal. ?? Dat doe je leuk!

Een reactie plaatsen